Arabuluculuk Nedir?

Arabuluculuk, tarafların fikir birliğine varmasına dayanan hızlı, uygun maliyetli ve özel bir çözüm yönetimidir. Bu çözüm yönteminin ana amacı, uyuşmazlık ve anlaşmazlığın ortadan kaldırılmasıdır. Arabulucu anlaşmazlık ve problemleri giderme odaklı yaptığı çalışmada bir karara varmaz ve tarafları bağlayan bir karar vermez. Arabulucunun kullandığı yöntemin amacı, tarafların fikir birliğine varmasıdır. Bunu gerçekleştirmek için ortak ve özel oturum/görüşme gibi yöntemler kullanır. Arabulucu, genel olarak sorun çözmekle görevlidir. Arabuluculukta, anlaşmazlık içinde olan kişiler, anlaşmazlığı çözmek için "arabulucu" adı verilen tarafsız bir kişinin yardımıyla bir araya gelirler. Arabulucu, insanların sorunu idrak etmelerine, birbirleriyle konuşmalarına ve çözümler üretmelerine yardımcı olur. Ancak bunları yaparken taraf tutamaz ve hukuki tavsiye veremez. Görev ve yetki alanında nesnelliği zedeleyecek bir bakış açısına sahip olamaz.




Hangi Konuda Arabulucuya Gidilir?

Arabuluculuk tarafların serbest iradeleriyle karar verebilecekleri konularda mümkündür. Daha açık bir ifadeyle; kamu düzenini ilgilendirmeyen ve cebri icraya elverişli olmayan konularda taraflar arabulucuya gidebilirler. Tarafların sözleşme konusu yapamayacakları konularda, örneğin ceza davalarında, nüfus kaydına ilişkin davalarda veya çocukların velayetine ilişkin davalarda arabuluculuk mümkün değildir.
1. İşçi-İşveren uyuşmazlıkları.
Çalışanlar ve işverenler arasındaki uyuşmazlıkların büyük bir bölümü zorunlu arabuluculuk kapsamında olup, arabuluculuk ile çözümü hızlı, ekonomik ve sürdürülebilir ilişkileri hedef alarak düzenlenmiştir.
2. Ticari sözleşmelerden kaynaklı uyuşmazlıklar.
Ticari anlaşmalarınızın içeriğine dair her türlü uyuşmazlık, arabuluculuk yolu ile yeniden yapılandırılıp, kazan/kazan prensibi ile çözümü sağlanabilir. Bunun yanında, yapılan arabuluculuk anlaşması (bir tarafı yabancı unsurlu olanlar da dahil) arabuluculuğun sayılı avantajları ile güçlü bir hukuki belge olup, geliştirilen ve sürdürülebilir geleceğe dönük sağlam iş ilişkilerinin yapılandırılmasını sağlamaktadır.
3. Genel ticari uyuşmazlıklar
Türk Ticaret Kanunun’da düzenlenen ve tarafların ticari işletmeleri ile ilgili uyuşmazlıkların tamamı ticari uyuşmazlıktır. Buna ek olarak tarafların tacir olmadığı bazı uyuşmazlıklar da ticaridir. Örneğin;
Çek ve bono (senet)’ten, rekabet yasağından,
Fikri mülkiyetten komisyon sözleşmesinden,
Yayım sözleşmesinden,
Rehin karşılığı ödünçten kaynaklanan
Banka ve finans kurumları ile yaşanan uyuşmazlıklar ticaridir.
Eğer ticari işletmenizin taraf olduğu bir uyuşmazlık yaşıyorsanız ya da tacir olmamakla birlikte yukarıda verilen örneklerden biri veya birkaçıyla ilgili çözüm bekleyen uyuşmazlığınız varsa arabuluculuk yoluna başvurabilirsiniz. Arabuluculuk siz ve muhatabınız için hızlı ve ekonomik çözüm sağlar ve ticari ilişkilerinizi korur.
4. Kiracı-kiralayan; kira uyuşmazlıkları
Kira bedeli,kira bedelinin tespiti; tahliye konusu olan anlaşmazlıklarda dava yoluna gitmeksizin arabuluculuk yolu ile çözüme kavuşturulabilir. Hazırlanan arabuluculuk anlaşması, size dava sonucu elde edeceğiniz hukuki sonucu ve korumayı sağlayacaktır.
5. Aile hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklar
Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebildikleri iş ve işlemlerden doğan aile uyuşmazlıkları arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulabilir. Bu kapsamda;
Nişanın bozulması sonucunda hediyelerin iadesi ve maddi tazminat istemleri,
Evliliğin devamı boyunca malların yönetimi, evliliğin devamı boyunca mallar üzerinde tasarruf,
Evliliğin sona ermesi halinde mal paylaşımı,
Evliliğin sona ermesi halinde tazminat ve nafaka, uyuşmazlıkları arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulabilir.
6. Tüketici uyuşmazlıkları
Tüketici, bir mal ve hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan kişidir. Tüketici mahkemeleri ve Tüketici Hakem Heyetlerinin görev alanına giren uyuşmazlıklar ise tüketici uyuşmazlığıdır. Örneğin;
Kredi kartı, tüketici kredilerinden, bankacılık benzeri her türlü sözleşmelerden
Ayıplı mal ve ayıplı hizmetten
Peşin ve taksitle satımdan
Sigorta, ulaşım, kargo sözleşmelerinden
Abonelikten
Özel eğitim ve özel kurstan
Devre tatil, devre mülkten paket turdan
Özel hastane işlemlerinden
kaynaklanan uyuşmazlıklar tüketici uyuşmazlıklarıdır. Bu ve sayılabilecek diğer tüketici uyuşmazlıkları miktar ve değerine bakılmaksızın arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşturulabilir. Böylece tüketici hakkına kısa sürede kavuşurken mal ve hizmet sağlayıcısı ise tüketiciyle uyuşmazlık yaşamaktan kaçınarak ticari itibarını zedelememiş olur.
7. Ortaklığın giderilmesi / miras paylaşımından kaynaklı uyuşmazlıklar
Elbirliği ile sahip olunan mallardaki ortaklığın giderilmesi, günlük hayatta sıkça karşılaşılan bir konudur. Özellikle miras kalan malların, tarafların çok sayıda olması ya da iletişim eksikliği nedeniyle anlaşarak bölüşülememesi nedeniyle dava yoluna başvurulduğu görülür. Ortaklığın giderilmesi davalarında genel olarak paydaş sayısı çoktur. Dava sonunda ortaklığa konu mallar icra yoluyla açık artırmada satılarak bedeli ortaklar arasında paylaştırılır. Dava ve satış masrafları satış bedelinin önemli bir tutarının harcanmasına neden olur. Satış sonunda oluşan fiyat ortakları tatmin etmeyebilir. Özellikle aile bireylerinin aile yadigârı olarak gördüğü malların satılması maddi kayıplar yanında manevi kayıplara da neden olabilir. Ortaklar dava yerine arabuluculuk yoluna başvurduklarında, dava ve satış masraflarına katlanmadan, taraf sayısı ne kadar fazla olursa olsun iletişim kurmaları ve ortak arzularına en uygun çözümün bulunması ve malların satılmadan aile içinde kalması dahi mümkündür.
8. Banka ve finans sektöründen kaynaklı uyuşmazlıklar
Banka ve bankacılık faaliyetleri ile ilgili her türlü uyuşmazlık gerek kurumlar arası ve gerekse kişilerle ile ilgili uyuşmazlıklar arabuluculuğa elverişlidir.
9. İnşaat sözleşmelerinden kaynaklı uyuşmazlıklar
Son yıllarda canlanan inşaat sektöründe müteahhitler ve alıcılar arasında yada inşaat firmaları ve taşeron şirketler arasında birçok sorun yaşanabilmekte ve davalar uzayan , yorucu bir hal alabildiği gibi sonuç tarafları mutlu da etmemektedir. Tüm bu uyuşmazlıklar arabuluculuk yolu ile hızlı, tatmin edici ve güçlü bir koruma ile çözülebilir niteliktedir.
10. Sigorta şirketleri ile ilgili uyuşmazlıklar
11. Sağlık hukuku/ malpraktis tazmini uyuşmazlıklar
12. Kamu kurum ve kuruluşları ile şahıs yada şirketlerin yaşadığı uyuşmazlıklar
Yukarıda sayılı ve daha burada yer veremediğimiz birçok uyuşmazlıkta dava yoluna gitmeksizin, aynı güç ve korumada arabuluculuk yolu ile anlaşmaya varmak mümkündür. Anlaşılacağı üzere bir hukuki uyuşmazlık yaşadığınızda önce bir arabulucuya başvurarak, arabuluculuğa uygun olup olmadığını sormak belki de sorununuza yeni bir bakış açısı ile bakmanızı sağlayacak ve menfaatlerinize, ilişkilerinize çok daha uygun sonuçlara kısa sürede ulaşmanızı sağlayacaktır.

Misyon

Alternatif çözüm yöntemlerini icra ederken tarafsız, bağımsız ve etik ilkeleri esas alan; tarafların beklentilerini en uygun müzakere şartlarında çözüme kavuşturan akılcı, yenilikçi ve güçlü bir kurumsal kapasiteye sahip olmak gerekmektedir.

Vizyonumuz

Bireysel veya kurumsal her türlü arabuluculuk, tahkim ve uyuşmazlık ihtiyaçlarına, uzlaşmacı yönüyle çözüm sağlayan; ülkede önde gelen markalaşmış arabuluculuk, tahkim ve uyuşmazlık çözüm merkezleri arasında yer almaktayız.